KURSER

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2018  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Kurser med Ahlberg, Ek & Roswall på Kallstämman 2018!

Trion Ahlberg, Ek & Roswall har med sitt bländande samspel, fantasifulla arrangemang och omsorgsfullt utvalda repertoar etablerat sig som en av de mest spännande och populära akterna på dagens folkmusikscen. Under våren släpper de sin fjärde skiva som är full av dansant folkmusik!

 

DANSLÅTAR FRÅN MEDELPAD & SKÅNE med Emma Ahlberg Ek & Niklas Roswall

VAR:   Stenegård i Järvsö
NÄR:   Lördag 10 mars kl 9:30-14:30

Bredda repertoaren med dansvänliga låtar från Skåne och Medelpad – en kurs för dig som vill lära dig nya låtar som också passar bra att dansa till! Du får djupdyka i detaljer som stråk och ornament, allt med fokus på att hitta ett riktigt bra danssväng.

Du bör ha viss vana av gehörsinlärning samt vara förtrogen med ditt instrument för att gå denna kurs.

KOSTNAD:   500 kr  (lunch ingår i kursavgiften)
ANMÄLAN:   www.bilda.nu
INFORMATION:   Johanna Bölja Hertzberg, johanna.bolja@bilda.nu, 0651-56 52 63.

OBS!  Meddela eventuella matpreferenser/allergier. Kontakta Gårdsrestaurangen på Stenegård, Monica Björklund på telefon 070-206 16 49.

Dagen avslutas med spelmansstämma!
Kursen arrangeras av Studieförbundet Bilda i samband med stämman.

FOLKMUSIKENSEMBLE med Daniel Ek, Emma Ahlberg Ek & Niklas Roswall

VAR:   Stenegård i Järvsö
NÄR:   Lördag 10 mars kl 9:30-14:30

Kursen vänder sig till dig som vill fokusera på att spela tillsammans med andra och utveckla ditt ensemblespel. Utifrån ett par låtar kommer du att få lära dig mer om samspel och arrangering, samt tips för att spela bättre tillsammans med andra.

Du bör ha viss vana av gehörsinlärning samt vara förtrogen med ditt instrument för att gå denna kurs.

KOSTNAD:   500 kr  (lunch ingår i kursavgiften)
ANMÄLAN:   www.bilda.nu
INFORMATION:   Johanna Bölja Hertzberg, johanna.bolja@bilda.nu, 0651-56 52 63.

OBS!  Meddela eventuella matpreferenser/allergier. Kontakta Gårdsrestaurangen på Stenegård, Monica Björklund på telefon 070-206 16 49.

Dagen avslutas med spelmansstämma!
Kursen arrangeras av Studieförbundet Bilda i samband med stämman.

 

POLSKEAKUT med Anna Valsberg

VAR:   Stenegård i Järvsö
NÄR:   Lördag 10 mars kl 16:45-17:45

Lär dig dansa polska på en timme i denna polskeakut! Här får du lära dig grunderna och värma upp inför kvällens dans på Kallstämman! Du behöver inte ha en danspartner med dig för att gå denna kurs, dock ett par skor som du känner dig stadig i. Välkommen!

KOSTNAD:   Gratis
ANMÄLAN:   Ingen föranmälan!

Kursen arrangeras av Studieförbundet Bilda i samband med stämman.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2017  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

SPELA SLÄNGPOLSKA med Pelle Björnlert

I spelkursen kommer du att lära dig några låtar som passar att spela till ”Slängpolska på fläck”. De flesta låtar i min repertoar har spelats av musiker i Småland och södra Östergötland. Utlärningen, som sker på gehör, kommer att fokusera på att få till ett bra dansspel: rytmiskt driv, frasering, variation etc. Du behöver ha passerat nybörjarnivån på ditt instrument. Medtag spelglädje och gärna något att spela in på. Välkomna! /Pelle Björnlert

Pelle Björnlert från Vråka i nordöstra Småland spelar företrädesvis musik som har sina rötter i den småländska och östgötska folkmusiktraditionen. I början av 70-talet blev han inspirerad av den småländske mästerspelmannen Bengt Löfberg att ”gräva” i den avsomnade, men rika, låtmyllan. Återerövringen av traditionen har skett med hjälp av gamla inspelningar, notmaterial och besök hos de få gamla spelmän som fanns kvar.

Pelle har stort fokus på låtarnas ursprungliga funktion som bruks- och dansmusik och har under lång tid utvecklat sitt låtspel i nära kommunikation med dansen. Tidigt skapade han sig ett namn i kraft av ett personligt spelsätt med en smittande dansrytm och har länge varit en förebild för många spelmän från södra Sverige. Pelle säger: ”Min strävan är att spela en dansant, livfull och variationsrik musik”.

På senare år har Pelles börjat komponera egna låtar, de flesta i traditionell stil, men ibland med en lite annorlunda udd. Pelle spelar vanlig fiol och även på en fiol med resonanssträngar; violino d’amore, ett instrument som var modernt i Sverige under 1700-talet. Han är riksspelman och har dessutom erhållit Zornmärket i guld. Sedan några år tillbaka är han också kursföreståndare för ”Folkmusiklinjen” på Gamleby folkhögskola.

 

DANSA SLÄNGPOLSKA med Anna Öberg

Varmt välkomna på danskurs i ”Slängpolska på fläck” med Anna Öberg och Anders Löfberg!
Kursen vänder sig både till dig som är ganska ny på dansgolvet och till dig som har god dansvana av svensk folklig dans och vill fortsätta att utveckla ditt dansande. Med utgångspunkt i Slängpolska på fläck kommer vi på ett lekfullt sätt att utforska samdans, improvisation och musikalitet.

Anna Öberg är dansare och pedagog och dessutom Sveriges första folkdansare med en mastergrad i koreografi. Både i sitt pedagogiska och konstnärliga arbete tar hon sin utgångspunkt i den svenska folkdansen och har sedan sin grundutbildning vid Dans och Cirkushögskolan (2006) jobbat inom fältet för dans och teater både i Sverige och utomlands. Anna är bland annat verksam som huvudlärare i folklig dans vid Malungs Folkhögskola.

Anders Löfberg är från Småland och växte upp med spel- och danstraditionen från sydöstra Sverige som bland annat hans far, Bengt Löfberg och Pelle Björnlert, var med och rekonstruerade och förnyade. Idag jobbar Anders som frilansande musiker på heltid, spelar fiol och cello, är riksspelman och förvaltar och utvecklar traditionen vidare. Han är en mycket uppskattad dansspelman på kurser runt om i landet som till exempel på Malungs folkhögskolas danskurs. Anders har examen från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm och spelar bland annat i grupperna Nordic och norska Majorstuen.

 

POLSKEAKUT med Anna Valsberg

Välkommen på polskeakut – en kortkurs i att dansa polska innan stämman börjar!

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2016  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Workshop SPELA TILL DANS med Mats Berglund och Per Gudmundson

Tycker du om att spela till dans och vill utveckla din förmåga till sväng och rytm? Då är det här en kurs för dig!

Du får lära dig låtar från Dalarna och Värmland: polskor, finnskogspols och schottis, både första- och andrastämmor. Låtarna lärs ut på fiol men andra melodiinstrument är också välkomna till kursen. Du behöver ha några års vana på ditt instrument och vara van att lära dig låtar på gehör.

Per Gudmundson, från Leksand, är kanske mest känd genom sitt samarbete med Lena Willemark och Ale Möller i trion Frifot, men är en fantastisk solist och dansspelman. Han återuppväckte den svenska säckpipan tillsammans med Leif Eriksson och plattan som då gavs ut på Caprice har precis återutgivits. Per arbetar som verksamhetsledare för Folkmusikens hus i Rättvik och kan hur mycket som helst om spelmän, låtar och hur musik traderas.

Mats Berglund, från Arvika, har varit en frontfigur för musik efter spelmän i framförallt Jösse Härad samt gränstrakterna till Norge och har turnerat mycket i såväl Sverige som Norge. Han är, i ordets bästa bemärkelse, en av Sveriges främsta dansspelmän och är känd för sitt fantastiskt svängiga spel. Mats återfinns i flera grupper men kanske främst i sin egen trio Mats Berglund trio.

 

Workshop SPELA FOLKMUSIK PÅ OMSTÄMD GITARR med David Albertsson

Tycker du att det är roligt att kompa folkmusik och vill ta det ett steg längre och spela på omstämd gitarr? Då är det här rätt kurs för dig!

Du får lära dig grunderna för hur du kan stämma din gitarr på olika sätt och vilka olika möjligheter det ger
att kompa. Du får också lära dig några låtar från Dalarna och Värmland. Du ska ha några års vana av att spela gitarr och även kunna lära dig låtar på gehör.

Ta med din vanliga gitarr. Kontakta David på david.albertsson@bilda.nu eller på telefon 073-151 37 28 när du har anmält dig, så får du information om stämning och strängar innan du kommer till kursen!

David Albertsson, från Arvika men boende i Rättvik, som spelar gitarrer, är såväl låt- som kompmusiker och dessutom en fantastisk pedagog. Han har de senaste tre åren turnerat med folkmusikprojektet FolkUngar och då träffat 15 000 barn i GävleDala-området. Han har en komisk ådra och en suverän känsla för timing.

 

Nybörjarkurs i HAMBO med Anna Valsberg och Per Eriksson

Passa på att lära dig hambo inför kvällens stämma, eller varför inte inför sommarens Hälsingehambo!

Under tre timmar får du lära dig hambo från grunden. I mån av tid kan det också bli lite schottis och polska. Anna Valsberg och Per Eriksson är två vana och entusiastiska dansare som pedagogiskt kommer att leda dig in i dansen. Alla dansar med alla, så det går bra att komma själv.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2015  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Workshop i ensemblespel med folkmusikgruppen Beata Bermuda

Är du intresserad av att få byggstenar för att kunna arrangera folkmusik? Vi kommer att lära ut knep och trix för arrangering av musik som du kan ha nytta av när du spelar i grupp.

Till exempel olika sätt att komponera andrastämmor, hitta på enkla komp till en melodi, rytmer och motrytmer. Vi kommer även att lära ut några låtar och skapa ett arrangemang till dem under workshopen.

En kurs med fokus på arrangering av låtar för större och mindre ensembles. För dig som är van vid att lära dig låtar på gehör och har spelat några år på ditt instrument. Alla musikanter och instrument är välkomna!

 

Ledarkurs FolkUngars Musikverkstad

Fördjupningskurs för framtida ledare i ”FolkUngars Musikverkstad” och liknande. Denna gång med fokus på hur man enkelt kan kompa och arrangera för barngrupper. Kursen riktar sig både till er som deltog i november och er som fått nys om projektet efter det.

Då FolkUngars kompinstrument är guitalele, har vi med oss sådana till alla, har ni egna gitarrer eller liknande får ni gärna ta med dem. Inga förkunskaper behövs, gruppindelning utefter erfarenhet sker på plats. Vi kommer koncentrera oss på hur man kan enkelt få folkmusik att svänga genom olika komprytmer, dämpning m.m. För de intresserade kommer vi också prova hur man kan spela med s.k. öppen stämning a la Roger Tallroth. Till vår hjälp har vi gästlärare Tomas ”Limpan” Lindberg.

Dagen innehåller:
– Kompteknik på gitarr/guitalele och liknande
– Konkreta tips på enkel arrangering
– Grupparbete kring att arrangera enkla melodier
– Ledarutbildningen följs upp med handledning för dig som vill bli cirkelledare

Läs mer om FolkUngar på www.folkungar.se!

 

FolkUngars Musikverkstad!

Även om du aldrig spelat en ton förut! Ta chansen att prova på sång och dans, fiol och guitalele. Vi lovar att du kan spela en riktigt bra låt efter 1,5 timme! Instrument finns till alla deltagare i mån av plats. Vi avslutar med att uppträda på årsmötet för Hälsinglands Spelmansförbund kl 16.00.

Läs mer om FolkUngar på www.folkungar.se!

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2014  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Låtkurser med Emma Ahlberg och Johanna Karlsson

Emma Ahlberg som har sin musikaliska hemvist i Medelpad, är en flitig anlitad musiker och verksam i flera olika konstellationer. Hon blev riksspelman 2010 och man kan förutom i Limbohofvet höra henne i grupper som Ahlberg, Ek & Roswall, Mission Melpa, Lily Mountain Band, Rumi Ensemble samt i berättarföreställningar med sagoberättaren Mikael Öberg och gitarristen Erik Ronström. Fina låtar från Medelpad utlovas.

Johanna Karlsson kommer från Hälsingland och har spelat mestadels med sina vänner i stugorna hemmavid men hon har även studerat vid Kungliga Musikhögskolan. Hon är en avmedlemmarna i gruppen Limbohofvet och ingår i en sångtrio tillsammans med Emma Härdelin och Elina Nordvall-Mejjer samt en duo med Anna-Karin Timan. Hon blev riksspelman 2010 och tog samma år även hem segern i tävlingen Årets Huldra. Johanna kommer att lära ut fina låtar från Delsbo med omnejd.

Deltagarna delas in i två grupper. En som riktar sig till dig som inte har spelat så länge och en för dig med lite längre erfarenhet av låtspel. Alla kursdeltagare kommer att få träffa båda ledarna, Emma och Johanna. All utlärning sker på fiol och på gehör.

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –  2013  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Låtkurs med Jens Nyplass

Bilda arrangerar spel och danskurs i samband med Kallstämman i Järvsö.
Ledare på låtkursen är Jens Nyplass från Røros i Norge. En spelman som har lärt myck­et av sin stora repertoar av Peder Nyhus. Jens leder Glåmos spelmanslag och spelar i bl a Mari Eggens Kvintett. Jens har stor erfaren­het av kurser och dansspel. En massa härliga låtar från Røros utlovas! Du bör ha spelat ditt instrument i ca tre år för att delta i kursen. Låtarna lärs ut på gehör.

Danskurs i Rørospols

Danskursen leds av dansparet Rolf Feragen och Torill Jørgensen och med sig har de även spelmannen Ole Erik Feragen. Rolf och Toril dansar i både Røros folkedanslag och Brek­ken spell- och danselag, och har vunnit ett VM i Rørospols(!). Torill har utbildat sig inom folkdans och metodik i Trondheim, Rolf är både en ypperlig dansare och spelman (Små­viltlaget, Mari Eggens Kvintett). De lär ut den populära dansen Rørospols. Du bör ha viss erfarenhet av folklig dans (polska eller gam­maldans) för att bäst kunna ta till dig innehål­let i kursen.